Temizlik ve İnşa Projesi
Ben İslam’a “Temizlik ve İnşa Projesi” olarak bakıyorum. İslam, fıtrata dönüştür. Aslında biz istesek de istemesek de, her şey aslına geri döner. Rabbim muhteşem bir sistem kurmuş:
“O halde, sen yüzünü bir hanîf olarak dine, Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata çevir. Allah’ın yaratışında değiştirme olamaz. Doğru ve eskimez din işte budur. Fakat insanların çokları bilmiyorlar.” (RUM, 30/30)
Hitap insanadır!
Kur’an’ı anlamak için elimize aldığımızda Rabbani bir terbiyeyle karşılaşırız. Şayet kulağımız sağır, gözümüz kör değil ve sinemiz kirlenmemişse! Rabbimizden yardım dileriz; Kur’an ahlakıyla ahlaklanmak için dua ederiz:
“De ki: “duanız olmazsa Rabbim sizi ne yapsın? Yalanladınız; bu yüzden azap kaçınılmaz olacaktır.” (Furkan, 25/77)
“Rabbiniz buyurmuştur ki: Dua edin bana, cevap vereyim size! Kibre saparak bana ibadetten uzaklaşanlar, aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir.” (Mümin, 40/60)
Dua istektir. Rabbimize yakarışımızdır. Temizlenmek ise her şeyin başlangıcıdır. Evimizi, yiyeceklerimizi-giyeceklerimizi, kanımızı KISACASI HER ŞEYİ temizlemek isteriz! Temizlik üzerine kurulmuş bir sistemle karşı karşıyayız.
RABBİMİZ, aklımızı temizleyip, aklı-selim olabilmemiz için bize tavsiyede bulunur. Virüslerimizden kurtulmak istiyorsak… Teslim olmamızı bizden ister. Bu yüzden okumaya başlarken bilincimizdeki bilgileri Kur’an rehberliğinde değiştirip geliştirmeliyiz. Aynı zaman da Kur’an “BİLGİ İnşa Projesi”dir. Ve ilk önce insana OKUMAYI öğretir. Okumak sadece harflerin bir araya getirilmesi demek değildir. Yani marifet, harfleri bir araya getirip okumak değildir. Sadece böyle bir okumayı öğrenmiş olmak okumak demek değildir de ondan! Okumak, idrak etmektir! HAYATA TATBİK ETTİRMEKTİR. KUR’AN BUNU FARK ETTİRİR!
Harfleri vesile kılmıştır Rabbim: “İnsana kalemle yazmayı öğretti.” (Alak, 96/4) Bize üfürülen ruhla akıl edebilme yeteneği bahşeden Rabbimiz, bize “beyanı öğretti.” (Rahman, 55/4) düşüncelerimizi söze dökebilelim diye. Allah’ın bize bahşettiği lütuflarına ne kadar şükretsek azdır. Her şey bizim için birer nimettir, rızıktır. Bu yüzden rahmanın nimetleri saymakla bitmez.
Bunun için tefekkür et, tedebbür et, tezekkür et. Bilincini, aklını, hafızanı temizle. Hangi dilde olursa olsun mana değişmez! Değişen sadece harflerdir, kelimelerdir!
“Sana bu mübarek Kitab’ı, ayetlerini düşünsünler ve içi temiz olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.” (Sad, 38/29)
Kısacası, “Hatırla!” dedirtir insana…
“Hani Rabbin, âdemoğullarından, bellerinden zürriyetlerini alıp onları öz benliklerine şahit tutarak sormuştu: “Rabbiniz değil miyim?” Onlar: “Rabbimizsin, buna tanıklık ederiz.” demişlerdi. Kıyamet günü, “biz bundan habersizdik” demeyesiniz.” (Araf, 7/172).
Rabbimiz, doğru manalarla, kavramlarla tasavvurumuzu kurmamıza yardımcı olsun!
Mürüvvet ÇALIŞKAN
Ev Hanımı
İlgili Yazılar
-
Kur’an’a Göre Sosyalizm ve İslam
8 Haziran, 2024 -
Hikmetli Kur’an Çalışması
5 Ağustos, 2021 -
Düzenden Düzen Çıkar
26 Ekim, 2015 -
İbrahim Gökçe’nin Oruç Sevinci
9 Temmuz, 2015 -
Kur’ân’ın Tanımladığı Müslüman
20 Mart, 2015 -
Kur’an’ın Anlaşılmasıyla İlgili İki Problem
2 Şubat, 2015 -
Metafiziğe – Felsefeye Eleştirel Bakış
20 Ocak, 2015 -
“Tevrat, Zebur ve İncil’e Bakışımız”
2 Ocak, 2015 -
Namaz İbadeti ve Detayları
2 Ocak, 2015 -
Adet Döneminde Cinsel İlişki
14 Mart, 2014