Yazar Hakkında
Abdulaziz Bayındır
PARA PİYASASI VE MAL PİYASASI
Ticaret mal üzerinden, faizli işlemler de daha çok para üzerinden yürütüldüğü için iki farklı piyasa doğmuştur; bunlar para piyasası ve mal piyasasıdır. Bunların ayrı kurum ve kuruluşları vardır. Para piyasası kurumları finansal kesimi, mal piyasası kurumları da malî kesimi oluşturur. Bu iki kesimi birbirinden ayıran faizdir.
Mal piyasaları değişken, para piyasaları sabit olur. Fiyatlar mal piyasasında, faiz ise para piyasasında oluşur.
Mal piyasalarının değişken olması, işin tabiatı gereğidir. Alım satımda farklı şeyler değiştirildiğinden taraflar ortak noktada buluşmaya çalışırlar. Bu nokta fiyattır. Fiyat, pazara göre oluşur. Bir yerde 15 lira olan bir mal, başka yerde 5 lira olabilir.
Para piyasalarının sabit olması da işin tabiatı gereğidir. Çünkü faizli işlemde bedeller aynı özelliktedir. İşçinin elindeki 100 lira ile tüccarın, sanayicinin veya bankanın kasasındaki 100 lira aynıdır. Bu yüzden faizli işlemin lüks semtte olmasıyla bir kenar mahallede olması faiz oranını etkilemez.
Alım satımın peşini olduğu gibi vadelisi de olur. Ama faizli işlemin peşini olmaz. Yani hemen ödenecek bir borç olamaz ki onun faizi olsun.
İnsanların bir kalem parası kadar küçük bir meblâğı faiz ödeyerek alma adetleri yoktur. Faizli krediler önemli miktarlarda olur. Bankaların kuruluş amaçlarından biri de küçük tasarrufları toplayarak büyük meblâğlar oluşturmaktır.
Satın alınan malın miktarı arttıkça fiyatı düşer. Meselâ 1 kalem 1 liradan alınıyorsa 1 koli kalem 9 liradan alınabilir. Miktar 10 koli olursa fiyat 8 liraya, 100 koli olursa 7 liraya düşebilir. Çünkü tüccar ne kadar çok mal satarsa o kadar çok kâr eder. Ama faizli kredide durum tersinedir. Kredi miktarı arttıkça faiz miktarı da artar. Çünkü kredi ne kadar büyük olursa, geri ödenmeme riski de o kadar büyük olur.
Abdulaziz BAYINDIR
Süleymaniye Vakfı Başkanı
İlgili Yazılar
-
İKTİSADİ GELİŞME VE ZEKÂT
13 Haziran, 2023 -
Nikâhın Doğal Bir Sonucu: Mehir
2 Kasım, 2020 -
PARA PİYASASI VE MAL PİYASASI
6 Şubat, 2020 -
MERKEZ BANKASI OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU
31 Ocak, 2019 -
Kur’ân’da Zekât ve Faiz
14 Haziran, 2017 -
El Birliği Sistemleriyle Ev Almaya Emin miyiz?
21 Şubat, 2017 -
İmam Nikâhının Şartları
27 Mayıs, 2015 -
Babaanne-Torun Evliliği
17 Aralık, 2014 -
Kur’ân ve Geleneğe Göre Küçüklerin Evlendirilmesi
1 Ocak, 2014 -
Hazinenin Çıkardığı Kira Sertifikaları Helal mi?
17 Ekim, 2012