Papa Türkiye’ye Geliyor!
Haber; Papa Türkiye’ye geliyor! Katolik dünyasının manevi lideri Papa Francis, 28 Kasım’da Türkiye’ye gelecek. Belçika Kiliseler Birliği, Papa Francis’in İstanbul’daki Fener Rum Partikhanesi’nin kuruluş bayramı etkinliklerine katılmak amacıyla 28 Kasım’da Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Papa’nın ilk olarak Ankara ‘da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor. Ayrıca Papa’nın, İstanbul’daki törenin ardından Suriyeli mültecilerin kaldığı kampları da ziyaret edeceği belirtildi.
Yorumlu Haber;
Papa ve yeni diyalog süreci! Katolik dünyası ile yürütülen o bilindik diyalog süreci rafa mı kalkacak? Yoksa diyalog siyasi boyuta mı taşınacak? Yahudi ve Hristiyan dünyasının Anadolu toprakları üzerindeki algısı herhangi bir yer ile benzeşmez. Onlara göre “Tanrı’nın yürüdüğü topraklar” olan Anadolu, sıradan bir coğrafya değildir. Hıristiyanlar ile diyalogu;son 30 yılda devlet içinde oldukça etkin konumda olan Cemaat yapılanmasının yürüttüğü algısı hakimdi. Ancak cemaatin bu ilişkilerinin, neleri kapsadığı ve Türkiye’nin ulusal siyaseti ile ne kadar örtüştüğü tartışmalı. Cemaat yapılanmasının iktidar ile girdiği bilek güreşinde gelinen noktada bu diyalogu sürdürme gücünü kaybettiğini söylemek kehanet sayılmaz. Devlet içindeki yaptırım gücünü yitirmiş, dini olarak da temsil zemini hep tartışılmış bir yapının bundan böyle ne kadar muhatap alınacağı da soru işareti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika liderlerini uyardığı gibi Papa’yı da yeni durum hakkında uyarması beklenmektedir. Ancak Papa ile inanç platformunda düzeyli bir diyalogun sürdürülmesi, insanlığın huzuru için faydalı olacaktır. Dinlerin, ortak noktası olan konularda birleşip, Rum suresi 30. Ayette belirtildiği üzere fıtrat kavramından hareketle çalıştayların gerçekleştirilmesine hiçbir engel yok. Kutsal kitapları bir laboratuvara dönüştürmek insanlık adına büyük bir adım olacaktır. Papalık bu yaklaşıma yabancı sayılmaz. 10.03.2009’da Tübingen Üniversitesi ve Süleymaniye Vakfı, Vatikan Başbakanı ve Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Jean-Louis Pierre Tauran’a, din ve bilim’in birlikte ele alınarak fıtrat zemininde diyalog yapılmasına vurgu yapan bir mektup vermişti. Mektubun metni, hem Vakfımızın hem Tübingen Üniversitesinin hem de Vatikan’ın arşivinde durmaktadır. Mektuba şu ana kadar bir cevap verilmemiştir. Papalığın vereceği cevap, diyalog çalışmalarına yeni bir anlam kazandıracaktır.
Süleymaniye Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Mustafa ARSLAN
Not: İlgili yorumlu haberin dosyaları aşağıdadır. Papalığa Elden Verilen Mektup(Almanca) Papalığa Elden Verilen Mektup(Türkçe)